Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezimiz hizmete açıldı
23 Aralık 2021

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezi, protokolün katıldığı bir törenle açıldı.

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, resmi kurumların il müdürleri ile hastane yöneticilerinin katıldığı tören Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz'ın merkezi tanıtıcı konuşması ile başladı.

Sağlık Müdürü Korkmaz, Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezinde, çocuk psikiyatri polikliniğine başvuran çocuk ve genç hastaların tanı-danışmanlık ve tedavi ile ilgili ihtiyaçduydukları tüm hizmetlerinin karşılanması ve özel çocukların yaşam aktivitelerine katılımının sağlanmasının amaçlandığını söyleyerek bu merkezin faaliyete geçmesinde emeği olanlara teşekkür etti.

Vali Mustafa Tutulmaz ise yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin çocuklarımızı ve gençlerimizi olumsuz etkilediğini vurgulayarak "Çocuklarımız bizler için çok kıymetlidir. Onların rahat ve huzurlu bir hayat sürmeleri için, anne babalar olarak elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışırız. Fakat yoğun iş temposunun merkezini oluşturduğu kent hayatı ve teknolojik gelişmeler özellikle de çocuklarımızı ve gençlerimizi, ruh sağlığı açısından ihmale sürüklüyor. Oysa ruh sağlığımız ne kadar iyi ise bedenimiz de o kadar iyidir; ruh sağlığımızı ne kadar korursak hastalıklarımızı o kadar çabuk atlatırız. Bu nedenle çocuklarımızın beden sağlıkları ve akademik başarıları kadar ruh sağlıklarını da düşünmeli, bu konuda gerekli önlemleri almalıyız." dedi.

Son olarak konuşan Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise bu hastanenin kendisini heyecanlandırdığını vurgulayarak "Hastanenin temelinden itibaren emeğimiz var. Dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ilimize hastane yapılması ve takibi için beni görevlendirmişti. O günlerden bugünlere hastanemizin gelişimini ve kaliteli hizmetlerini gördükçe mutlu oluyorum. Ben de emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından kurdelası kesilen Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezi, protokole gezdirilerek birimler ve faaliyetleri anlatıldı.

2 Çocuk ve genç psikiyatrisi uzman doktoru

2 Psikolog

2 Çocuk gelişim uzmanı

1 Ergoterapist

2 Sosyal çalışmacı birimimizde hizmet vermektedir.

KİMLER BAŞVURABİLİR

0-18 yaş arası tüm çocuk, genç ve ailelerine hizmet verilmektedir.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü, otizm, kaygı bozukluğu, depresif bozukluk gibi birçok ruhsal bozukluğun tanı ve tedavi süreci uzmanlar tarafından yürütülmektedir.

Uzman herkim gerekli gördüğü hallerde çocuk ve gençleri psikoloğa yönlendirebilmektedir.

Çocuk gelişim uzmanları tarafından gelişim testleri ve disleksi testi yapılmakta, çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğine dair ailelere tutum önerileri verilmektedir.

Sosyal çalışmacılar tarafından sağlık tedbiri kararı olan çocuk ve gençlerin takipleri planlanmakta ve gerekli görülen vakaların sosyal incelemeleri yapılmaktadır.

Ergoterapi ünitesinde; DEHB, özgül öğrenme güçlüğü, otizm veya zihinsel gelişiminde gerilik olan çocuklardın eksik becerilerini tespiti ve onları arttırmaya yönelik terapi süreci yürütülmektedir.

Birimimizde çocuk ve genç psikiyatri uzmanları tarafından ailelere bilgilendirici eğitimler verilmektedir.

HANGİ TESTLER UYGULANMAKTA?

Bebek ve çocukların gelişimini değerlendirmek için gerekli testler (ör: DENVER, AGTE) uygulanabilmektedir.

Zeka değerlendirme testi  (ör: WISC-R) birimimizde yapılmaktadır.

Özgül öğrenme güçlüğü tanısı için disleksi testi uygulanabilmektedir.

• DSC_9450.JPG
  • DSC_9451.JPG